A je tady šestinedělí!

Která jím prošla, ví: Šest týdnů po porodu je období velmi hutné. Pro rodičku, její tělo i duši, ale také pro její nejbližší. Vydržte. Je to přece „pouze“ ŠEST TÝDNŮ!
A je tady šestinedělí!
Ve středověku se věřilo, že lahvička s močí nebo slzami šestinedělky má kouzelnou moc. Taktéž se kolem šestinedělky nesměli motat žádní „divní zjevové“, aby ji neuřkli a ona nechytila horečku omladnic. Šestinedělkám se vařil pověstný slepičí vývar „na sílu“, a když se chovaly divně, přihlíželo se k šestinedělí jako polehčující okolnosti. Dnes v porodnici dostanete slepičí polévku nanejvýš z pytlíku, bojíme se možná „uřknutí“ od exekutora nebo berňáku a víme, že horečka omladnic souvisela se špatnou hygienou. Doba „hájení“ by ovšem měla trvat dál. Proč? Všechno potřebuje svůj čas, tedy i tělo, aby se ze všech změn vzpamatovalo. Nebojte, vzpamatuje.
 
Změny nálad
Nenechte se zmást reklamními fotkami v časopisech, kde pózují maminky vždy upravené, usměvavé, s krásným miminkem v náručí. Většinou se žena po porodu teprve se svým dítětem sžívá, každodenní kolotoč ji vyčerpává a je ráda, že se do zrcadla koukne alespoň jedním okem, když se kolem něj plouží (a většinou se vyděsí).
 
Poporodní blues
Je naprosto normální, pokud maminku v šestinedělí provázejí stavy úzkosti, může být skleslá, trpět nespavostí a především velkou únavou. Tyto pocity zažije po porodu 50–80 % žen. Maminky se často rozpláčou bez příčiny, trpí pocity osamělosti a obavami, že nově vzniklou situaci nezvládnou. Stav je to přechodný a krátkodobý, odeznívá po dvou až třech týdnech a bývá označován jako poporodní nebo baby blues. Důležitá je podpora a pochopení nejbližšího okolí. Pokud ženu ovládají tyto pocity, měla by se s nimi svěřit blízké osobě, a především si uvědomit, že není důvod je skrývat nebo se za ně stydět.
Pokud se však nedělka cítí zcela vyčerpaně, je úzkostlivá a pesimistická a jediné, čím se dokáže zabývat, je, jak uspokojit potřeby dítěte, jde pravděpodobně o poporodní neurotickou depresi. Tento stav může nastat i po skončení šestinedělí. V tomto případě je nutné vyhledat odbornou pomoc.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Na programu „laktačka“
Hrůzostrašné historky o laktační psychóze, v porovnání s níž je baby blues vrcholem optimistického rozpoložení, jste už určitě četly nebo slyšely. Budiž vám útěchou, že se většina takto postižených maminek, pokud vyhledaly odbornou pomoc, zase vrátí do normálu. Navíc dispozice k takto prudké psychické reakci jsou vrozené. Depresářky za bezdětna k ní pochopitelně mají sklon větší než optimistky.
 
Nikdo za to nemůže – na změnu nálad v období šestinedělí mají velký vliv hormony. Dochází k poklesu jejich hladiny, během těhotenství zajišťovaly pohodu a klid maminky. Tyto hormony byly produkovány placentou, která se během porodu z těla vyloučila. Oproti tomu narůstá vliv hormonů, které působí zavinování dělohy a spouští tvorbu mléka.
 
Jak se projevuje laktační psychóza
Jedná se o poporodní psychózu, která propuká okolo čtvrtého dne po porodu. Důležitým znakem, který pomůže odlišit tento stav od „lehčí“ poporodní sklíčenosti, je ztráta kontaktu s realitou. Maminka dělá mnohé věci automaticky, ale netuší, co je za den, kolik je hodin, trpí bludy a halucinacemi. Jedná se opravdu o vážné onemocnění, které nelze podceňovat, většinou je nutná hospitalizace a léčba psychofarmaky. V případě neléčení, může mít tato nemoc tragický dopad jak na matku, tak na dítě. 
 
Obtíže při kojení
Člověk by nevěřil, že se kojení může stát tématem na hodinové debaty, jakož i zdrojem hodně velkého stresu. Důležité je nenechat se odradit prvními neúspěchy, neobviňovat se, že maminky na vašem pokoji v porodnici již kojí a vy stále nemáte mléko. Mléko by se mělo začít tvořit během prvních tří až pěti dnů po porodu, tedy v době nedělčina návratu domů. Snažte se udržet si psychickou pohodu, na té tvorba mléka hodně záleží, dodržujte pitný režim a neměly byste prochladnout. Není dobré srovnávat potřeby svého dítěte s ostatními novorozenci, každé miminko je jiné, a proto i intervaly kojení jsou různé. Důležité je kojit tehdy, kdy to dítě vyžaduje. Ale v případě, že miminko neprospívá, je neklidné, plačtivé a má málo pomočených plenek, informujte neprodleně svého pediatra. Pokud doporučí přejít na umělou výživu, smiřte se s tím. Snažila jste se pro kojení udělat maximum, a jestliže to není možné, rozhodně to neznamená, že jste špatná matka.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Návrat domů a denní režim
Po návratu z porodnice je nutné si uvědomit, že v nejbližších týdnech nezvládnete vykonávat všechny své povinnosti, které jste bez problému zastala před porodem, a zároveň se plně věnovat svému miminku. Je proto určitě lepší využít nabízené pomoci od nejbližších a některé povinnosti odsunout třeba na pozdější dobu. Nejpozději čtvrtý den byste se s miminkem, nejlépe za doprovodu tatínka nebo jiné blízké osoby, měla vydat na první procházku. Velmi důležitý je pro nedělku spánek, proto v době kdy děťátko přes den usne, zkuste si také chvilku zdřímnout. Ideální je, když vás v šestinedělí vystřídá v noci u miminka i tatínek, abyste mohla alespoň pár hodin souvisle spát. Pokud tatínek nebo jiná blízká osoba přinese drobečka ke kojení, pak jej nechá odříhnout, popřípadě přebalí, snáze navážete na přerušený spánek.
 
Strava novopečené maminky by měla být především pestrá, obsahovat dostatek mléka, mléčných výrobků a masa, ale také čerstvou zeleninu a ovoce. Konzumace většího množství moučných jídel a sladkostí není vhodná. V jídle se nemusíte nijak omezovat, ale není dobré se přejídat, návrat k původní hmotnosti před otěhotněním bude o to snazší.
 
Partnerské vztahy
Čerstvá maminka často trpí pocitem, že je na všechno sama, že partner není schopen ocenit, kolik péče věnuje malému tvorečkovi. Může být přesvědčena, že se tatínkův život na rozdíl od toho jejího až na malá omezení nezměnil. Ale je třeba si uvědomit, že i pro muže je narození dítěte velkou změnou a také přemýšlí nad tím, jestli zvládne být dobrým a zodpovědným otcem a zda dokáže rodinu finančně zabezpečit. Pokud ženu něco trápí, měla by se snažit partnerovi přiblížit své pocity, muž se možná nedokáže vžít do psychiky šestinedělky, ale citlivý tatínek se jistě snaží její nálady tolerovat a chce jí pomoci.

Partner by měl v tomto období novopečené mamince pomáhat nejen psychicky, ale i fyzicky. Samozřejmostí by měli být nákupy a zapojení se do chodu domácnosti. A také vystřídat maminku v péči o miminko nejen přes den, ale i v noci. Ideální je, když může žena využít pomoci babiček, ale je dobré, pokud jim tatínek připomene, že maminka je v tomto období přecitlivělá a na přemíru dobrých rad může reagovat podrážděně. Nejbližší okolí nedělky by se mělo na první týdny obrnit dostatkem trpělivosti, tolerance a vstřícnosti a snažit se vytvořit atmosféru rodinné pohody, kterou novopečená maminka se svým drobečkem tolik potřebuje.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články