A jaká je ta vaše rodina?

Víte, že dnes se slaví Mezinárodní den rodin? Udělejte tedy něco, co podpoří dobrého ducha vaší rodiny. Jděte na společnou procházku, uvařte si dobrou večeři, kterou také společně u jednoho stolu sníte a večer si zahrajte oblíbenou společenskou hru.
A jaká je ta vaše rodina?

Rodina je skupina osob navzájem spjatých pokrevními svazky, manželstvím nebo adopcí, jejíž dospělí členové jsou odpovědní za výchovu dětí. Existuje několik variant uspořádání rodiny. Základní rodinu tvoří muž a žena a jejich děti, zatímco rozšířená rodina zahrnuje prarodiče, tety, strýce a bratrance. Další modely jsou polygamní rodina a neúplná rodina s jedním rodičem.

V roce 1993 shromáždění OSN rozhodlo, že počínaje rokem 1994 bude každoročně 15. květen vyhrazen Mezinárodnímu dni rodin.

Mezinárodní den rodin na jedné straně pomáhá podporovat obecné vědomí rodinné problematiky, na straně druhé dává prostor pro šíření a propagaci příslušných aktivit. Den rodin se může stát silným mobilizujícím faktorem v zájmu rodin ve všech zemích, které využijí této příležitosti a podle svých možností vyjádří podporu rodinné problematice.

Nic není jako dřív
Rodina je pořád základní složkou státu, i když to v dnešní době není tak viditelné. Pracující rodiče se svou troškou do mlýna přispívají k ekonomické situaci státu, ať už fyzickou, tvořivou, podnikatelskou, vzdělávací či jakoukoliv jinou prací. Navíc vychovávají, finančně podporují a vzdělávají své děti.

Rodina je více či méně dokonalý systém. Tvoří ji shluk lidí, nejčastěji heterosexuální rodiče a jedno nebo více dětí. Ideálně žijí v harmonickém vztahu, mají se rádi, vzájemně si pomáhají, tolerují se a respektují. Vedle těchto rodin se bohužel objevují i rodiny nefunkční. A není jich málo. Tento mezinárodní den rodin by nám měl připomenout obrovský význam rodin pro každého jednotlivce i stát jako celek.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články