A jak se líbilo vaše miminko po porodu vám?

Tři maminky se s námi podělily o své zkušenosti se vzhledem miminek po porodu a hlavně, zda a jak řešily počáteční úbytek váhy miminka.
A jak se líbilo vaše miminko po porodu vám?
1. Překvapilo vás, jak vypadalo a jak se projevovalo vaše novorozeňátko? Byl to červený zkrabatělý „králíček“, nebo už jakoby „vyžehlené šestinedělňátko“?
 
2. Dělal vám starost počáteční úbytek váhy miminka a vážila jste své miminko doma denně, nebo dokonce po každém krmení?
 
Lenka Hájková (32), dcery Veronika (4,5), Barbora (2), syn Tomáš nar. 30. 11. 2009
 
Klepněte pro větší obrázek 

1. Ještě před narozením Tomáška jsem si hodně často představovala, jak asi bude vypadat, a to hlavně proto, že to je první vytoužený kluk v naší rodině a v rodě vůbec. Asi už nikdy nezapomenu, jaké jsem prožívala ohromení po několika minutách jeho narození. Naštěstí vše dopadlo dobře, ale měl omotanou tlustou pupečníkovou šňůru kolem krku, takže byl pořádně profialovělý, červený a pomačkaný. Když mi ho položili na hrudník, přišlo další překvapení – Tomášek vážil přes 4 kg a byl v tom okamžiku pro mě nesmírně těžký. Zřejmě jsem byla vyčerpaná a unavená a navíc jsem takovou porodní váhu nečekala. Po několika dnech v porodnici se obličej a tělíčko začalo probarvovat do opáleného vzhledu a Tomášek „odcházel“ domů sice se slabou žloutenkou, ale z krásně vyhlazenou a jemně oranžovou pokožkou jako po několika dnech pobytu u moře. Na rozdíl od jeho sestřiček se úžasně „vyloupnul“ a neprožíváme zatím žádnou „alergii na svět“ ve formě pupínků, vyrážky, suché kůžičky.

2. Musím uznat, že vzhledem k větší porodní hmotnosti Tomáška jsem počáteční normální úbytek váhy skoro uvítala. Už v porodnici se projevil jeho silný sací reflex a o mlíčko se vyloženě dral. Laktace se spustila velmi brzy, takže bylo co nabízet. Když to srovnám s holčičkami, tak jsem u prvního miminka o zakoupení váhy domů uvažovala, protože jsem byla nervózní a zvědavá, jestli dobře prospívá. U třetího dítěte už tohle neřeším, možná i proto, že na vážení není čas a že Tomášek roste jako z vody.

Andrea Votrubová(36), dcera Ema, nar. 20. 11. 2009
 
Klepněte pro větší obrázek 

1. Když se Emička narodila, ihned se počurala. Pak mi ji za chvilku přiložili k prsu a já nadšeně zvolala: „Ta je krásná!“ Ale vzápětí mě přepadla mrazivá myšlenka: „Ta přece nemůže být moje. Vždyť je tak hlaďoučká, snědoučká a černovlasá.“ Ano, je pravda, že můj přítel, její otec, vypadá jako by vypadl z řeckých bájí a pověstí, ale přesto jsem v její tváři hledala něco, co bylo „mého“. Jakoukoli drobnou podobnost se mnou. A nakonec jsem ji našla. Sice ne na obličeji, ale na těle – byly to ruce. Měla stejně dlouhé prsty jako já, dokonce i tvar nehtů. Tohle malé sdílené „poznávací znamení“ mě v prvních okamžicích mateřství zahřálo.
 
2. Ano. Už v porodnici jsem měla problémy s kojením. Mylně jsem se totiž domnívala, že když mám větší prsa, s mlékem určitě nebude problém. Opak však byl pravdou. A tak jsem chtě nechtě musela začít dokrmovat. Když nás pustili z porodnice domů, chtěla jsem si pořídit váhu, abych mohla hmotnost drobečka lépe sledovat. Ale naše nová pediatrička řekla, ať se na to vykašlu. Prý by mě to jen stresovalo. A tak jsme se domluvily, že k ní budu jednou týdně chodit na převážení. Teď, s odstupem času, jsem jí za toto doporučení vděčná. Emička dobře přibírá a mně se částečně podařilo rozběhnout kojení.

Petra Drvoštěpová (35), syn Jakub (4), dcera Anna, nar. 13. 12. 2009
 
Klepněte pro větší obrázek 

1. Naše novorozeňátko bylo v bříšku o dva týdny déle a narodilo se s váhou 4 kg, takže to byla pěkně vyžehlená a naducaná slečna se spoustou černých vlásků. Překvapilo mne, jak je veliká, obzvláště proto, že mi ještě dva týdny před porodem dle ultrazvuku oznámili, že budeme mít malinkatou asi 2,5kg holčičku. Místo malinkaté holčičky se nám narodila pěkná baculka. :-)
 
Od prvního momentu, co přišla na svět, mne udivuje, jak se liší od našeho prvorozeného syna. Rysy má úplně jiné a chová se také jinak. Je mnohem klidnější a nebrečí. Domnívám se, že je to částečně i mnou, protože se cítím daleko jistější, klidná a vyrovnanější než u prvního dítěte.

2. Počáteční váhový úbytek jsem vůbec neřešila. Anička se narodila s porodní váhou 4,05 kg a od prvního přiložení k prsu (ihned po porodu), sála o sto šest.
 
Už ani v porodnici jsem ji nevážila, protože jsem cítila, že silně saje a protože se jedná o druhé dítě, byla jsem se jistá, že s kojením nebude žádný problém. A nebyl. Z porodnice jsme odcházely s porodní váhou a na kontrole ve třech týdnech měla Anička neuvěřitelných 5 kg.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články