Maminka.czTěhotenství

9 těhotenských problémů, se kterými se jen tak nesvěřujeme

Markéta Novák Matějková 24.  7.  2016
Jste v radostném očekávání, ale představovala jste si tento požehnaný stav jinak? Místo užívání si rostoucího bříška vás trápí potíže, které vám těhotenství znepříjemňují? Nejste v tom samy. Nebojte se proto svěřit svému lékaři, který vám poradí, případně nasadí vhodnou léčbu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ne nadarmo se říká, že každé těhotenství je jiné. A tak zatímco první jste si užívala, u druhého zažíváte jeho stinnou stránku. Nebo naopak. Některé problémy se bohužel s každým dalším těhotenstvím zhoršují. Ale naštěstí má vše dobrý konec. Většina potíží s porodem totiž odezní.  Naštěstí některé potíže můžete zmírnit pomocí léků nebo změnou životního stylu a stravy.

Co vás může během těhotenství potkat?

Inkontinence neboli únik moči

Inkontinence bývá v těhotenství poměrně častým jevem, ke kterému dochází zejména ve 3. trimestru. Může za ni především velký tlak dělohy na močový měchýř. Spouštěčem může být potom už jen třeba kýchnutí, kašel nebo smích.

Lékaři v takovém případě doporučují navštěvovat v častějších intervalech toaletu, aby docházelo k vyprázdnění močového měchýře. Pokud vás tento problém trápí, nestyďte se svěřit svému ošetřujícímu gynekologovi, který vám může předepsat speciální vložky.

Zácpa

Bohužel stejně jako s inkontinencí, tak i se zácpou, která vás v průběhu těhotenství může trápit, se nikde svěřovat nechcete. Není to ovšem nic neobvyklého. Pokud frekvence vyprazdňování výrazně klesne, měla byste se svěřit svému lékaři. V těle totiž zůstávají odpadní látky, které se mohou dostat k nenarozenému miminku.

Časté těhotenské problémy a jak na ně

Co pro sebe můžete udělat? Zařadit do jídelníčku co nejvíce vlákniny, zeleniny, celozrnných potravin. Porodní asistentky také často doporučují jíst kompoty nebo švestky.

Vulvovaginální varixy

Možná jste o nich dosud neslyšela, ale uvádí se, že jimi může trpět až 20 % těhotných žen. Většinou se s tímto problémem potýkají ženy, které výrazně přibývají na váze nebo se jedná o jejich již několikáté těhotenství. Výjimkou ovšem nejsou ani prvorodičky. Dobrou zprávou je, že po porodu obvykle do šesti týdnů zmizí. Jejich léčba se odvíjí od stupně rozvoje varixů.

Během těhotenství se obvykle upřednostňuje konzervativní léčba. I v takovém případě se však doporučuje posílení pánevního dna, polohování končetin do výšky a také spánek na levé straně, aby nedocházelo k útlaku dolní duté žíly, a tím ke snížení žilního návratu k srdci. Ženy, které varixy na vulvě trápí, by se měly vyhýbat dlouhému sezení i stání. Podle lékařů ale nejsou varixy překážkou k přirozenému porodu. Pokud tento problém nezmizí ani po porodu, doporučuje se jejich zmrazení nebo odstranění laserem.

Hemoroidy

Stejně nepříjemné jako varixy jsou také hemeroidy v konečníku. Ty vznikají rozšířením žil v důsledku tlaku těžké dělohy na pánevní žíly. Pokud už hemoroidy trpíte nebo jim chcete předcházet, měla byste se snažit předcházet zácpě, procvičovat svaly pánevního dna a v neposlední řadě dbát také na úzkostlivou hygienu těchto partií.

Hemoroidy: Nepříjemná komplikace těhotenství

V lékárně také seženete velké množství přípravků, o jejich vhodnosti užívání se ale poraďte s lékařem, abyste vybrala ty, které jsou vhodné i v těhotenství.

Výtok

Kvasinková infekce bývá u těhotných žen velice častá, bohužel její léčba bývá většinou neúspěšná. Předcházet mu můžete vynecháním sladkých pokrmů a také žehlením bavlněného spodního prádla. Výtok v těhotenství může být způsobem zvýšením prokrvením sliznice pochvy.

Kvasinková infekce v těhotenství
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Kvasinková infekce v těhotenství


Takový výtok ale není příliš silný a je téměř bezbarvý a nedoprovázejí ho pocity svědění a pálení. V takovém případě nepředstavuje žádný problém. Pokud ovšem máte podezření na kvasinkovou infekci, poraďte se s gynekologem o vhodné léčbě. Příčinou výtoku mohou být totiž bakteriální infekce, které představují hrozbu předčasného porodu.

Ke konci těhotenství se provádí vyšetření na bakterii Streptococcus agalactiae, která může způsobit infekci plodových obalů a je nebezpečná také z toho důvodu, že by se jí mohlo nakazit miminko při průchodu porodními cestami. Pokud se u vás bakterie prokáže, lékař vám nasadí léčbu antibiotiky.

Otoky, těžké nohy a křečové žíly

Velkou roli při těchto problémech hraje genetická dispozice. Lékaři proto při problémech s těžkýma nohama doporučují odpočinek s podloženýma nohama. Pokud křečové žíly způsobují bolest nohou, je možno se s lékařem domluvit na odpovídající léčbě, která zahrnuje aplikaci gelů na křečové žíly, používání speciálních zdravotních punčoch až po nasazení vhodných léků.

Intimní problémy

S přibývajícími kily a s tím souvisejícími dalšími fyzickými změnami se spousta žen může cítit pro své partnery neatraktivní, což může vést až k intimním problémům. Nejlepší radou je si v takové situaci o vašich pocitech s partnerem promluvit. V těhotenství se můžete také potýkat se suchostí poševní sliznice, kterou můžete vyřešit vhodnými podpůrnými  prostředky, které vám doporučí lékař, nebo můžete vyzkoušet lubrikační gel.

Tampóny pomáhají ženám s výtoky a vaginálními záněty

Mdloby

Za problémy těhotných žen se slabostí nebo omdléváním stojí nízký krevní tlak a nedostatečné zásobení mozku krví. Tyto problémy mohou těhotnou provázet v jakékoliv fázi těhotenství. Mdlobám můžete předcházet dostatečným pitným režimem, vyhýbáním se vydýchaným místnostem, dále byste neměla stát na jednom místě a také byste neměla zapomínat na jídlo. Pokud cítíte, že byste mohla omdlít, je lepší si sednout, případně lehnout se zvednutýma nohama.

Ochlupení

Možná jste si už všimla, že vám rostou v těhotenství rychleji vlasy, ale také ochlupení. Není to nic neobvyklého, během těhotenství mohou hormony opravdu způsobit výraznější ochlupení, a to dokonce i na místech, kde vám běžně chloupky nerostou. Stejně jako většina nepříjemných problémů v tomto období, i ochlupení se po porodu vrátí do normálu.

A jak jste to měly vy? Musely jste s některými z těchto problémů v těhotenství potýkat?

Těhotné trápí křečové žíly. Víme, jak se jim vyhnete
Témata: Zdraví, Těhotenství, Ošetřující gynekolog, Kýchnutí, Vhodnost, TAK, Nepříjemný problém, JEN, Kvasinková infekce, Nepříjemná komplikace, Tampón, Nedostatečné zásobení, Vhodný lék, Lubrikační gel, Genetická dispozice, Konzervativní léčba, Poševní sliznice, Častý jev, Těhotenský problém, Dlouhé sezení, Mdloba, Hemeroidy, Velký tlak, Bakteriální infekce, Dobrý konec, Zdraví na Heureka.cz