Maminka.czZdraví

8 zimních tipů, jak si udržet zdravou pleť

Jana Knaislová 28.  12.  2016
Zima je pro pokožku velmi náročným obdobím. Proto jí věnujte mnohem větší péči než je tomu po zbytek roku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kůži totiž vadí nízké teploty, studený vzduch, přetopené i klimatizované místnosti. Zejména pak suchá a citlivá pokožka dostává v zimě nejvíce zabrat. Kvůli nízkým teplotám se snižuje produkce mazu v kůži a kůže rychleji vysychá. Taková pleť často červená, snadno se podráždí, tvoří se na ní suché šupinky a také má větší sklony k praskání drobných žilek.

Výživa, zklidnění a ochrana je pro ni v tomto období obzvlášť důležitá. V zimě je v podstatě nutností používání výživnějších hutnějších krémů, které kůži dobře promazávají, hydratují, zvláčňují ji a vytvářejí na ní ochranný film. Na velmi mastnou pleť používejte hydratační krém určený pro tento typ pleti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na horách nebo při delším pobytu na slunci sáhněte i v zimě po krému s ochranným faktorem. Sluneční paprsky se totiž odrážejí od sněhu a mohou kůži snadno spálit. Také předejdete vzniku pigmentových skvrn. Rty pravidelně ošetřujte balzámem na rty.

Rty v zimě potřebují pořádnou výživu. Dopřejte jim ji

V zimním období nepoužívejte přípravky s alkoholem a opatrní buďte i při pudrování pleti. Sice pudr fixuje make-up a prodlužuje nalíčení, ale zároveň může vysušovat pleť a zhoršit tak stav zejména suché pleti.

Dodejte vláhu

V chladném zimním období sice mívá člověk všeobecně menší žízeň, lidský organismus však tekutiny nutně potřebuje. A to platí i pro kůži. Takže neopomíjejte pitný režim, pijte hlavně čistou vodu, ovocné, případně bylinkové čaje. Prospějete tak své pleti, která nebude dehydratovaná, zlepší se její pružnost a oddálíte i vznik vrásek, které se právě na dehydratované pleti snadno tvoří.

Jednou týdně zařaďte do své péče pleťový peeling. Zbaví kůži suchých šupinek, prokrví a promasíruje ji a kůže pak lépe vstřebá účinné látky přijímané z krémů.

Kůži na rukou chraňte rukavicemi, hodně náchylná k vysušení a popraskání je kůže na hřbetech rukou. Průběžně ji promazávejte výživnými krémy na ruce. Extra vysušeným rukám prospěje teplejší lázeň z olivového oleje. Tu rukám naordinujte jednou až dvakrát týdně podle potřeby a po osušení je vždy ošetřete ještě krémem.

K vysychání a tvorbě suchých šupinek má často sklony také pokožka na těle. Ta je sice před chladem alespoň částečně chráněna oblečením, ale i tak se během zimy hodně vysuší. V zimě také omezte horké koupele, protože také vysušují pokožku. Nevynechávejte tělové peelingy, protože právě ty pomohou kůži zbavit se suchých šupinek a do své péče zařaďte pravidelné používání hydratačních tělových krémů. Pro zlepšení hydratace pokožky vyměňte sprchový gel za sprchový olej. Zvláčňuje, vyživuje a zjemňuje pokožku a výborně se hodí k používání právě v zimě.

Nezapomeňte na děti

Kůže malých dětí je tenčí než kůže dospělých, je také mnohem jemnější, křehčí a citlivější, což se projevuje zejména nyní v zimním období. Je proto třeba ji dobře chránit před nepříznivými vlivy. A to po celou zimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na obličej používejte dětské zimní krémy (nezapomínejte promazávat také rty). Mají výživné složení, zvláčňují, hydratují a také zklidňují případné podráždění pleti. Pokud venku panuje velký mráz, ohlídejte si, jak nízko teploty momentálně klesají. Všeobecně se nedoporučuje chodit ven s novorozenci a s malými dětmi po nemoci, jakmile teploty klesnou pod minus 5 °C, jestliže teploměr ukazuje minus 10°C, miminka a malé děti nechte raději v teple.

Foto: archiv

 

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Krása a styl, pleť, Bambucké máslo, Lidský organismus, Studený vzduch, Vysychání, Citlivá pokožka, La Roche-Posay, Douglas, Bebe, Zimní období, Call, Tip, Pravidelné používání, Ochranný film, Sprchový gel, Žízeň, Sérum, Oriflame, Hydratace, Jak, Nivea, Zdraví na Heureka.cz