7. měsíc - co už umí

Vykročit pravou „přední“ a levou „zadní“ se zatím nedaří, ale prima se to dopředu a dozadu houpe.
7. měsíc - co už umí
Na všech čtyřech je to fajn, ale jak dál, to v sedmi měsících ví jen málokteré miminko. První pokusy o lezení a posazování z lehu na boku jsou teď úplnou novinkou. Pro zdravý vývoj páteře a svalů je lepší, když děťátko nejdříve leze a pak se teprve naučí posadit. V lezení jej podpoříte, vypustíte-li ho do volného prostoru – lépe na hrubší podložce, aby mu kolínka a chodidla po příliš hladkém povrchu neklouzala. Některé děti se k lezení dostanou přes tzv. pohyb píďalky – při houpání směrem dopředu se natáhnou na zem co nejdál, pak přitáhnou kolníka a zvednou se na ruce. Přitom se posunou dopředu jen o kousek. Tedy kousek je to pro nás, ale pro mimituristu je to túra. Zkouší-li už první krůčky po čtyřech, pak se výborně uplatníte jako překážka: lehněte si na záda a mrňouse položte přes svůj trup tak, aby se snažil přes vás přelézt pro nějakou zajímavou hračku. Rukou můžete udělat oporu pro jeho chodidla. Při sbírání hraček je miminko stále šikovnější. Když v jedné ruce drží hračku, dokáže do druhé vzít jinou, aniž by tu první upustilo. Zpřesňuje pohyby a dokáže bouchnout rukou do věci ležící na stole.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Ma nebo ta?
Dáte-li si pozor, z jeho „řeči“ už vyrozumíte souhlásku spojenou se samohláskou, tedy slabiku. O tom, zda to byl start pro „máma“ nebo „táta“, se můžete přít, ale ve skutečnosti ještě nejde o slova s určitým významem. Jsou to jen zvuky, kterými přivolává „své“ lidi k sobě, ke společné hře, k mazlení. O „cizí“ osoby totiž od sedmého měsíce vůbec nestojí.
 
Zkuste to spolu!
Lehněte si na záda vedle sebe a zkuste opakovat vše, co dělá vaše mrně. Malý sportovec zvedne ruce i nohy a jakoby v duchu počítá všechny prstíky. Pak si „promasíruje“ chodidla, přitáhne nožky blíže k bříšku a palečky nožiček strčí do pusinky. Vsaďte se, že i kdybyste se chtěli stoprocentně opičit, poslední fázi zřejmě nezvládnete.
 
Pozor, obrat na břicho! V této poloze miminko umí zvednout paže i nohy do vzduchu a chvíli kmitat. Takový cvik výborně posílí i vaše zádové svaly. A pak se můžete společně pustit do plazení. Stále čiperný kojenec se určitě pustí za jakoukoli zajímavostí s vervou, ale kam se zvládnete doplazit vy? 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články