6 pravidel, jak to chodí na pískovištích

Vyrazit s dítětem poprvé na pískoviště vypadá jako banální událost, ale opak je pravdou. Vaše dítko právě dělá důležitý krok do společnosti.
6 pravidel, jak to chodí na pískovištích

Měsíce chodíte s kočárkem kolem dětského hřiště a těšíte se, až místo nekonečných pochůzek po okolí na chvíli pohodlně usednete na lavičku a necháte dítko poznávat svět. Naučí se tu komunikovat s ostatními, u báboviček rozvine tvořivost, na prolézačkách utuží svaly a vy možná uzavřete nová přátelství. Pískoviště je svět sám pro sebe, se svými pravidly a zákonitostmi. Dříve než tedy na pískoviště vkročíte, měli byste vědět, že... 

1. Na oblečení nezáleží 

Možná byste se před ostatními rodiči chtěli napoprvé blýsknout a předvést dítko v nějakém módním kousku, ale raději na to zapomeňte. Všichni by hned odhalili, že jste pískovištním začátečníkem. Všechno, s čím ještě někdy chcete dělat parádu, by mělo zůstat doma. Poté, co se dítě pustí do zuřivé stavby tunelů a báboviček, rozhodně nebude řešit, jestli se zašpiní. Kolena, zadek a rukávy už ani sebelepším práškem dočista nevyperete. 

2. Za bezpečnost ručíte vy 

Pokud se na hřišti vašemu dítěti něco stane a provozovatel neporušil žádná bezpečnostní pravidla, pak je vina jen a jen na vás. Musíte být zkrátka stále ve střehu, aby váš ďáblík nevylezl, neskočil nebo nespadl, kam nemá. Pokud si všimnete, že je některé zařízení hřiště poškozeno nebo nesplňuje bezpečnostní požadavky, například chybějí plochy pro tlumení nárazu nebo jsou některé prolézačky rozbité, nahlaste to provozovateli, který by měl zjednat nápravu. 

 

Na pískovišti děti navážou přátelství, naučí se hájit své zájmy i dělit se s ostatními. Je to velká zkouška samostatnosti a první krok do velkého světa

 

3. Bakterie číhají 

Provozovatel hřiště zodpovídá i za dodržení hygienických norem, tzn. za nezávadnost písku. Nesmí v něm být parazité jako například škrkavky, tasemnice nebo bakterie rodu Salmonella. Do organismu dětí mohou vniknout kůží nebo požitím a způsobují vážné zdravotní potíže. Ideální bývá, pokud je hřiště oplocené (provozovatel však tuto povinnost nemá), aby do něj nemohli psi a kočky. 

4. Víc hlav víc ví 

Pokud budete na hřiště chodit pravidelně, nedá vám to, a i když nejste právě komunikativní typ, začnete se s ostatními maminkami nejprve zdravit a postupně si i povídat. A o čem jiném než o dětech. 

Jakkoli můžete těmito pískovištními sedánkami pohrdat, jedno se jim upřít nedá: získáte tu rady, které určitě oceníte. Maminky se vám rády svěří se svými zkušenostmi, poradí, pomohou. Nač vysedávat nad internetovými diskusemi, když stačí zajít na hřiště. 

5. Hračky se půjčují 

Pískoviště je pro děti dokonalou přípravou na mateřskou školu a kolektiv. Naučí se tu hrát si s ostatními, komunikovat, půjčovat hračky… Samozřejmě že se to zkraje neobejde bez šrámů na duši, když chlapeček s hezčím kyblíčkem (vždycky je ten cizí hezčí) ho nechce půjčit, a holčička si naopak bez skrupulí vzala cizí lopatičku. Pokud není spor mezi dětmi vyhrocený a nelítá písek vzduchem, nechte dítě jednat, aby se naučilo samostatnosti. 

6. Výbava je půl úspěchu 

Kyblíček, lopatička, hrabičky a bábovky patří k výbavě správného malého pískovišťáka. Tím to ale obvykle nekončí. Připravte se na nákupy autíčka se sklápěčkou, bagru nebo jiných vychytávek, které budou mít ostatní děti a které v rámci klidu na pískovišti také pořídíte. Praktické je vybavit se láhví s vodou. Někdy je totiž písek tak sypký, že z něj nelze nic postavit. V tu chvíli vyndáte láhev a máte vyhráno. A když vám voda zbude, můžete ji použít třeba na umytí rukou. Kromě hraček se na pískoviště nevydávejte bez pití a svačiny, protože jakmile začne jíst jedno dítě, dostanou hlad samozřejmě i ostatní. Kvůli alespoň základní očistě rukou se vybavte vlhkými ubrousky. V létě si nezapomeňte vzít opalovací krém a čepici proti sluníčku. Pak už jen zbývá přibalit dobrou náladu a můžete vyrazit vstříc pískovištním dobrodružstvím.

Domácí pískoviště

Vybudovat pískoviště není nijak složité, máte několik možností:

Dřevěné: Na trhu jsou různé rozměry. Rám pískoviště je ve většině případů opatřen tzv. límcem, na němž dítě může sedět. Konstrukce nemá pevné dno, aby se v písku nedržela voda. Dokoupit můžete i stříšku.

Plastové: Výhodou je, že ho koupíte již hotové. A můžete ho přesouvat z místa na místo. Takové pískoviště můžete mít i na balkoně. Zajímavé jsou kombinované typy, třeba s bazénkem, kde si děti mohou pouštět lodičky nebo se koupat. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články