5. týden těhotenství: Prohlídka u gynekologa

Pravděpodobně se vám opozdila menstruace a vy jste tak celá nedočkavá, jestli je to opravdu z důvodu těhotenství.
5. týden těhotenství: Prohlídka u gynekologa

Velmi spolehlivě vám vaší domněnku potvrdí těhotenské testy, kterých je na trhu rozmanité množství. Těhotenské testy zjišťují přítomnost těhotenského hormonu choriogonadotropinu (HCG) v moči. Tento hormon se začíná v těle tvořit ve chvíli, kdy embryo zahnízdí v děložní sliznici. K zahnízdění dochází zhruba týden po oplodnění a hladina HCG v těle se od té chvíle postupně zvyšuje.

Některé testy jsou k použití takzvaně „do proudu“, jiné musíte ponořit do nádoby s močí, na další je zase potřeba kápnout trochu moči přiloženou pipetou. Některé testy dokážou s poměrně velkou spolehlivostí rozpoznat těhotenství již v den, kdy je očekáván začátek další menstruace, tj. zhruba 14 dní po ovulaci a oplodnění vajíčka. Nejvyšší hladina HCG je v první ranní moči, proto se obvykle doporučuje provádět test ráno.

Těhotenský test má velmi důležitý parametr citlivosti, který je významným ukazatelem kvality produktu. Z analytického hlediska platí, že čím nižší má těhotenský test číslo citlivosti, tím větší citlivost testu. Citlivost 20 mlU/ml je v současnosti považována za optimální.

Kromě vynechání menstruace může možné těhotenství naznačit i citlivost prsů, které jsou také vlivem těhotenských hormonů větší, dvorce tmavší. Zvětšující se děloha může také začít tlačit na močový měchýř a tak se vaše cesty na záchod zintenzivní.

Každopádně nejlépe uděláte, když se objednáte ke svému gynekologovi, ten vám těhotenství potvrdí stoprocentně.

Embryo, kterému jsou zhruba tři týdny, je tvořené ze tří částí (ektoderm, mesoderm a endoderm), ze kterých se budou postupně tvořit všechny orgány.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články