5 tipů co s nedojedky

Dojídání po dětech a vůbec všeobecně to, co nikdo nechce, kazí figuru. Jenže co s tím, když na vyhazování zbytků do koše nemáme nervy.
5 tipů co s nedojedky
Co se zbytkem podmáslí? Je skvělé na marinování masa!
 
Suroviny:
8 kuřecích paliček
3 kelímky podmáslí. (Betynka doporučuje Kunín, 400 ml obsahuje jen 1 % tuku a stojí 9 Kč)
sůl na dochucení
trochu hladké mouky
4 rozšlehaná vejce
2 hrnky strouhanky
olej na smažení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Předehřejte si troubu na 180 C (horkovzdušnou na 160 C). Kuřecí maso naložte do podmáslí a nechte alespoň půl hodiny marinovat. Potom jemně osolte a obalte v trojobalu – hladká mouka, vejce, strouhanka. Osmažte ve vyšší vrstvě oleje. Osmahlá stehna dejte do předehřáté trouby ještě na 10–15 minut „dojít“. Jsou ideální k bramborové kaši.
 
Co se zbytky vařených brambor? Místo obligátních placek, zkuste bábovku
 
Suroviny:
250 g vařených, jemně nastrouhaných brambor
250 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink v prášku
150  g vanilkového cukru
100 g másla
2 vejce
3 lžíce másla
1 sáček prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
nastrouhaná citronová kůra
pokud máte chuť na mramorovou bábovku, připravte si i 100g čokolády
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Předehřejte si troubu na 1800C (horkovzdušnou na 1600C). Nastrouhané vařené brambory promíchejte s moukou, mlékem, kypřícím práškem. Vejce utřete s dvěma druhy cukru a máslem. Obě směsi si spojte. Vmíchejte citronovou kůru (i čokoládu). Přesuňte do vymazané a vysypané formy a pečte 45–55 minut
 
Co s posledním vajíčkem v lednici? Bleskové rizoto!
 
Suroviny:
150 g vařené rýže
50 g mraženého hrášku (ze sáčku, klidně i nakládaného z plechovky)
1 cibule
1 vejce
sojovka
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Lehce si na hluboké pánvi předsmažte nakrájenou cibuli a přidejte hrášek. Přidejte vařenou rýži a promíchejte. Prošlehejte vejce se sojovkou a přilijte k rýži. Asi minutu míchejte.
 
Co se zbytky zeleniny a natěmi? Přece zeleninový vývar!
 
Suroviny:
2 hrubě nasekané cibule,
mrkev (klidně i její na jemno nasekanou nať)
celer
pórek
stroužek česneku
lžička soli
několik kuliček pepře (můžete přidat snítky petržele, libeček, příp. houby)
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Zeleninu – mohou to být i odřezky z ní – naházejte do 2,5 litrů studené vody. Vařte hodinu a půl. Sceďte a zeleninu do vývaru znovu rozmačkejte.
Takto připravený vývar můžete přeměnit nudlemi, rýží, knedlíčky, rozklepnutým vajíčkem aj. na nesčíselně variant polévek...

Co se zbytky tvarohů a jogurtů, kterým už skoro prošla lhůta? Naprosto jednoduchý koláč

Suroviny:
200 g hladké mouky
70 ml bílého (ale ne bez tuku) jogurtu, může být i smetanový
120 g másla
1 sáček vanilinového cukru
½ sáčku kypřícího prášku
1 vejce na potření koláče
350 g tvarohu, který si přisladíte vanilkovým cukrem, nebo koupená tvarohová pochoutka
80 g propláchnutých rozinek (nemusí být)
2 snítky rozmarýnu (nemusí být, ale dodají koláči vůni)
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Předehřejte troubu na 2000C (horkovzdušnou na 1800C). Na vál prosijte mouku spolu s práškem do pečiva. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj jogurt a přidejte máslo nakrájené na kousky. Zpracujte vláčné těsto a vymačkejte ho do koláčové formy o průměru 22 cm. Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem (pokud nepracujete s už slazeným tvarohem ve vaničkách). Smíchejte s rozinkami a stejnoměrně rozetřete na těsto.
Máte-li rozmarýn, ozdobte jeho lístky koláč. Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny, až bude těsto zlatavé a povrch koláče zpevní.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články