5 důvodů, proč nechat vyřádit kalužomily

Téměř vědecké pojednání o přitažlivosti louží.
5 důvodů, proč nechat vyřádit kalužomily
Asi jste si už všimli jednoho zvláštního jevu. Kdyby se na prostoru velikosti fotbalového hřiště nacházela jedna jediná mrňavá loužička a vedle kolem bylo sucho, vaše dítě do ní neomylně zamíří. Pravděpodobnost, že se v ní vymáchá je tím vyšší, čím má na sobě svátečnější, dražší a světlejší oblečení.
 
1. S kalužemi nebojujte
Louže jsou důsledkem mizerného počasí, a už to jim u nás dospělých ubírá body. Dále se nám jeví jako cosi velmi fuj: špinavá voda plná bakterií nebo larev komárů. Na dně se válí bůh ví co. Dítě ji naopak vidí jako úžasnou věc k prozkoumávání. O to lákavější, o co je, od momentu, kdy se naučilo chodit, od nich s dramatičností v hlase a hrůzou v očích odháníme. Kaluž tak nabírá v dětské hlavičce magické důležitosti a chuť dupnout si je tím nutkavější, čím víc mu to zakazujeme.
 
2. Louže pro vzpomínky
Nejstarší vzpomínky, které se dospělému člověku usadí v mozku, se týkají už jednoho a půl roku. Aby vzpomínky na dětství měly ten správný šmrnc, musí v nich figurovat i občasná nečekaná porušení pravidel. Pořádné zadupání si cestou domů v loužích, i když na sobě máme hodobožové oblečení je navzdory jiným, nákladnějším vjemům z těch, které v hlavě zůstanou. Nepereme ručně na valše, špína posiluje imunitu dítěte, takže klid!
 
3. Louže k Olympiádám
Nuda procházky nebo záchvat vzteku a kňourání jsou zapomenuty, když se rodina pustí do závodění. Můžete soutěžit, kdo se trefí do louže z co nejvzdálenějšího stanoviště. Oceňuje se trefa, stejně jako výška šplíchance. Přes kaluže se dá též skákat. A protože hrozí nehoda vymáchání se, není to jen „jako“, ale naostro! Dítě buď přeskočí, nebo nepřeskočí.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
4. Louže a věda
Louže bývají různé. Dlouhé i krátké, mělké i hluboké. Délku a šířku můžete měřit kroky v holínkách – pochopitelně –, kdy se chodidla kladou jedno za druhým. Dalším měřičským nástrojem jsou klacky. Touha měřit louže je zvlášť patrná u členů rodiny mužského pohlaví – věk téměř nehraje roli. Překvapujícím tajemstvím pro děti je pak objev významu objemu vody. Do nenápadné prťavé loužičky může při neopatrném šlápnutí zahučet až po okraj holinek. A naopak hrozivě vypadající kaluž přejde v gumákách bez nejmenší újmy.
 
5. Louže a fyzikální jevy
Proč list plave a kovová bábovička (nebo rukavice, plyšový medvídek) nikoli? Proč plave plastiková láhev, když je prázdná, a klesne ke dnu, když do ní natočím vodu? Hry navozující otázky zabaví tříleté dítě na půl odpoledne, zejména když se potopeného medvídka nebo rukavici snaží zachraňovat. Nebraňte mu – taháním a lovením „utopených“ věcí pomocí klacíků trénuje manuální zručnost, úsudek, odhad i strategické myšlení.
 
Kaluže a děti jako zdroj vědeckého zkoumání
Hry s loužemi mají podle amerických vědců velký význam. Rodičům umožňují předat potomkům dovednosti a znalosti z matematiky, fyziky nebo chemie. Mohou jim objasnit koloběh vody v přírodě, vyprávět o Archimédovi, o malých lodičkách na hraní a velkých zámořských tankerech... No, my čeští rodiče si sice možná pomyslíme něco o investování energie do „ptákovin“, ale jinak se nedá, než souhlasit.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články