3D ultrazvuk

Kdyby o nejlepším dokumentárním filmu rozhodovaly jenom těhulky, pak by toto „kukátko k miminku“ vyhrálo celou bednu Oskarů.
3D ultrazvuk
Břicho, bříško, kdo v tobě přebývá, ptá se od potvrzení těhotenství snad každá nastávající maminka. A do svého žensky zvědavého světa zatahuje i budoucího taťku. Kdo nemá trpělivost čekat na odpověď 40 týdnů, běží si pro ni do kina, přesněji na soukromou, velice intimní projekci. Chtěli byste také? Pak se vám nejspíš bude hodit pětice informací a jedno osobní maminkovské svědectví.

O co jde?
3D ultrazvuk vám umožní nahlédnout přímo k miminku, které vidíte v trojrozměrném obrazu. Můžete spatřit, jak si v bříšku hoví, co dělá, jak vypadá, někdy jsou rysy v obličeji rozeznatelné dobře, jindy hůře, podle toho, jak moc se mimi vrtí, zda vstřícně pózuje, nebo se naopak schovává.

Kdy je nejvhodnější čas?
Mezi 18. a 28. týdnem těhotenství. Později by byla kvalita zobrazení výrazně horší kvůli velikosti miminka a zmenšenému prostoru kolem, menšímu množství plodové vody.

Protože při záznamu nejde o lékařské vyšetření zaměřené na odhalení vývojových vad plodu, ale jen o rodinné „video“, pořizuje záznam obvykle asistentka UTZ, a vy zřejmě budete muset podepsat prohlášení, že jste si účelu, pro něž byl záznam pořízen, vědomi.

Tuto službu neposkytují všechna gynekologická zařízení ani všechny porodnice. Kde k vám nejblíž se můžete objednat, se zeptejte svého gynekologa nebo zalovte na internetu. Počítejte s tím, že takových pracovišť je málo a zvědavých mamin hodně, takže je třeba zarezervovat ten správný termín včas. 5Cena se pohybuje kolem 1000 Kč. Méně zaplatíte za 15 až 35minutový zážitek přímo na místě, více pak, když si domů odnesete i DVD záznam či 3D fotografi e nebo obojí. Na cenu se raději zeptejte už při objednání.
 
 Klepněte pro větší obrázek

Budoucí maminka Lucie Fumfálková, produkční naší redakce
Na 3D ultrazvuk jsme se vypravili s manželem ve 25. tt. Pro velký zájem jsme dostali víkendový termín, což bylo naopak přínosem. Nedokážu si představit lépe strávené nedělní dopoledne. Porodní asistentka se nám věnovala celou hodinu. Eliáška se nám snažila ukázat v celé jeho kráse, a tak natáčela nejen mne, ale snažila se mírnými šťouchanci natočit i našeho syna. Dokonce jsem si šla na deset minut „zaběhat“ na schody, abychom zkusili, jestli se malý nějak neotočí a neukáže se nám z jiného úhlu.
 
I přesto, že se nejedná o lékařské vyšetření, ale jen o vizualizaci, byli jsme asistentkou taktně upozorněni, že můžeme sami vidět, že náš syn má na první pohled vše v pořádku, pusinku, obě ouška, všechny prstíky, prostě vše je, jak má být. Celé pozorování Eliáška bylo nahráváno, a tak jsme si odnesli DVD se záběry malého, kterak se mračí, otvírá pusinku, kouše se do ručičky, hraje si s pupeční šňůrou, máme také detaily nožiček, ručiček a dokonce i zádíček. V ceně jsme měli také jednu fotografii, kterou nám na místě asistentka vyhotovila. Z 3D ultrazvuku jsme oba odcházeli nadšeni a hrdě si v ruce nesli první „opravdovou“ fotografii našeho synka, ze které jsme mimochodem usoudili, že je malý celý tatínek.
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články