30. týden těhotenství: Hledání nejlepší polohy

Právě prožíváte svůj sedmý měsíc těhotenství. Do termínu porodu zbývá ještě deset týdnů.
30. týden těhotenství: Hledání nejlepší polohy

Traduje se, že nejlepší spací polohou těhotných je spaní na levém boku. Lépe se tak zajistí volný průtok krve do orgánů a dolních končetin.

Je ale docela pravděpodobné, že se vám se stále větším a větším bříškem hůře spí a špatně se vám hledá vhodná poloha. Zkuste se vypodložit polštáři, šikovné je použít kojící polštář, pokud jej již máte. V nejhorším případě můžete vyzkoušet i spaní v polosedě, obložte se polštáři a snažte se zamhouřit oči.

Tělíčko vašeho miminka je už několik týdnů pokryté drobným ochlupením zvaným lanugo. Kolem sedmého až osmého měsíce je lanugo na svém vývojovém vrcholu. Kryje tedy celé tělo s výjimkou dlaní, chodidel, konečků prstů, rtů, očních víček, prsních bradavek a zevních pohlavních orgánů. Před narozením lanugo odpadá do plodové vody. Část lanuga plod před narozením spolyká, část spolu se sekretem mazových žláz a odpadlými buňkami kůže tvoří bělavý maz nebo-li mázek, který je na povrchu dítěte při jeho narození.

Miminko trénuje svá víčka a často je otvírá a zavírá.

Nehtíky na malých ručkách rostou, po narození budou velmi měkké a roztřepené. Nemusíte se bát je tedy zastřihnout nebo lehce zapilovat pilníkem, aby se miminko nechtěně nezranilo.

V kostní dřeni děťátka se tvoří červené krvinky.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články