3. měsíc - co už umí

Vše, co se ocitne v jeho dosahu, prozkoumá pusinkou. To platí i pro hračky. Vybírejte ty, jež splňují hygienické normy a dají se dobře udržovat.
3. měsíc - co už umí
Reflexy, které si děťátko přineslo na svět, pomalu odeznívají. Platí to i pro reflex uchopovací. Ale nic se neděje. Miminko udělalo během pár týdnů obrovský pokrok. Skoro každý den vás překvapí novou dovedností...

Objevuje ruce
Už kolem devátého či desátého týdne je váš drobeček tak zdatný, že se sám přetočí z boku na zádíčka. V poloze na bříšku zvedá hlavičku hodně vysoko − v úhlu 45, případně až 90 stupňů, a udrží ji tak minutu či déle. Od prvního okamžiku, kdy se mu to povedlo, se snaží svůj „výkon“ zopakovat. Umožňuje mu totiž, aby pozoroval okolí a hlavně blízké kolem sebe. V tomto období také objevuje miminko svoje ruce. Jsou pro ně vítanou hračkou − chytá jednu ručičku druhou, zavírá a otevírá pěstičky, své ruce zkoumá nejen očima, ale i pusinkou. Nesnažte se mu ručičku z pusinky vyndávat, tahle hra mu umožňuje poznávat svět.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Děťátko pořád ještě hůře zaostřuje některé předměty, ale už je schopno sledovat hračku pohybující se ze strany na stranu (až 180 stupňů), vnímá a vyluzuje nejrůznější zvuky, snaží se uchopit věc, kterou mu podáváte. Líbí se mu pohyb, dejte mu tedy co nejvíce volnosti. Je-li v teple, nechte je aspoň chvilku rozbalené, aby si mohlo zacvičit nožičkama a ručičkama. Na úsměv reaguje miminko čím dál širším úsměvem. Určitě se mu bude líbit, když mu nad postýlku či do kočárku zavěsíte barevné hračky, které vyluzují zvuky. Ale nejen to, hodně se mu věnujte. Povídejte si s ním, laskejte je.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články