29 rad, jak vyhrát nočníkovou válku

Nebojte se, přijde to. Naučili jsme se to všichni. Tady je 29 jednoduchých rad, jak na to.
29 rad, jak vyhrát nočníkovou válku
  1. Zaměřte se na to, jestli už je vaše dítko připraveno na tu velkou změnu. Má suchou plenku víc než dvě hodiny? Tak to je ten správný čas vyzkoušet nočník. Začněte tím, že je to prostě nová hračka. A že se na ní dá sedět bez plenky. Že si ho zatím nasazuje na hlavu místo klobouku? Proč ne. První setkání s nočníkem musí být legrace! Ale pozor na to, až bude plný.
  2. Pomozte svému dítku, ať se cítí pohodlně, ať je mu při cestě na nočník fajn. Nechte mu s sebou vzít oblíbenou hračku. Ať si klidně běhá kolem nočníku nahaté a řádí. Až na něj konečně dosedne (bez plenky, to platí pořád), otočte kohoutkem a pusťte vodu. Když dítě uslyší, že „něco“ teče, bude to chtít zkusit taky.
  3. Odolejte nutkání následovat potomka k nočníku s holínkami a mopem. Sice bude v koupelně trochu nepořádek, ale každý alespoň trochu úspěšný pokus stojí za to. A nic není tak hrozné, jak to vypadá. Pochvalte i za loužičku vedle, i to je pokrok.
  4. Dodržujte pravidelnost. Zkoušejte dávat dítě na nočník každou hodinu. Žádný nátlak, žádné nucení, hlavně zábava. To by v tom byl čert, aby se to alespoň jednou za den nepovedlo. Když se to první týden nepovede, buďte v klidu a hlavně vytrvejte. Když se to nepovede ani druhý týden, platí pravidlo prvního týdne.
  5. Nočník rovná se legrace. Tančete a fanděte svému malému začátečníkovi. Vymyslete si písničku a začněte ji zpívat vždycky, když bude čas jít na to! Třeba „jede, jede Martínek, už nečurá do plínek“, fantazii se meze nekladou. Dítě je velmi vnímavé a rychle pochopí, že startuje akce nočník.
  6. Nepanikařte, když je nočník 
  7. pořád jen na hlavě a nic se neděje. Najděte svůj starý slamák a běhejte po bytě v „kloubouku“ oba. Nebude to dlouho trvat a „klobouk“ bude plný. Doufejte, že ne ten váš.
  8. Velká pomoc - zkuste „lentilkovou metodu“. Dvě lentilky za to, že dítě zkusí jít na nočník, tři za to, že opravdu půjde, a pět lentilek mamince za fantastické povzbuzování. Doporučujeme zakoupit vícero druhů barevných bonbonů ve větších baleních. Kdo má pořád běhat do krámu, když právě probíhají nočníkové války.
  9. Vypadá to, že nic nefunguje? Zkuste říct dítku, že nočník je jako kytička. „Jestlipak nočník poroste, když ho zalejeme?“ Ano, může přijít spousta otázek, zvlášť když už má potomek vytříbenou slovní zásobu. Nebo když je poblíž starší sourozenec. Prostě a jednoduše: „Nočník se zalévá tak, že si na něj sedneme a vyčuráme se do něj, ano?“ P. S.: Není čas ptát se, kdo je kdo.
  10. Netrapte se tím, že hledáte pomoc na síti. Dělaly jsme to všechny (vyjma našich maminek, babiček, prababiček, prapra…). Hledání chytrých materiálů o tom „jak na to“, si můžete i užívat, nakonec je to čas na netu strávený pro dobro věci (rodiny).
  11. Vyzkoušejte metodu herectví. Jakou cestou jde asi Brat Pitt, když se blíží jeho velká role? Takže co je největší „nočníková“ motivace pro vaše dítko? 
  12. Udělejte vše pro to, abyste nočník nevyhodila do popelnice. Kupte klidně dva, jeden mějte po ruce, v pokojíčku, v obýváku (dobře, není to vhodná dekorace, ale návštěvy jistě pochopí). A druhý klasicky na toaletě. Výhoda rychlé akce, a navíc když jeden vyhodíte, další vám zůstane. Nevzdávat! 
  13. Nevynechávejte vaši rituální písničku, zazpívejte ji aspoň třikrát, aby si potomek uvědomil, co se bude dít. Vyberte všechny žluté lentilky, povzbuzujte, skákejte, jásejte, rolujte zpět kilometr toaletního papíru a zabraňte utopení svého miláčka v toaletě (myšleno dítěte, ne manžela). 
  14. Pravidelnost, pravidelnost, pravidelnost! Vytrvejte, nerezignujte, bude líp.
  15. Žádný nátlak, žádné nucení, hlavně legrace. Usmívat se, a to pořád!
  16. Kupte si velkou a drahou bonboniéru a celou ji snězte, potřebujete to!
  17. Vydržet! To je teď to, oč tu běží a na čem to leží. 
  18. Zhodnoťte uplynulý měsíc, přehodnoťte rutinu. Žádná změna k lepšímu? Kupte si další bonboniéru!
  19. Odhlaste se z pravidelné jógy, zrušte členství v posilovně. Lentilková metoda je dlouhodobá záležitost a vaše profese je momentálně „nočníkový trénink“.
  20. Hledejte odpovědi na zásadní otázky - co se stane, když bude moje dítě nosit pleny ještě na vysoké? Dělají se i pleny pro třicetikilové děti? Nevrátíme se zpátky k hadrovým?

 Nevrátíme se zpátky k plenám? 

P. S.: Pesimismus dočasně povolen.

  1. Zapomeňte na návrat. Pleny vás nezajímají. Už jste kousek od cíle. Teď to přece nevzdáte, teď ne!
  2. Nenávidíte všechny nočníky světa. Teď je to váš nepřítel, ale přijde čas a budete mu blahořečit. I sama sobě. 
  3. Odpověď nenalezena. Použijte Sokratovu metodu a ptejte se samotného nočníku, jaké je jeho přesvědčení o jeho vlastním smyslu.
  4. Nebuďte frustrovaná, když vám nočník odmítá věštit budoucnost a dál si klidně leží na podlaze. P. S.: V nevyhnutelných případech frustrace povolena.
  5. Začínáte vidět tvary plenek ve všem a kamkoli jdete. V architektuře, sýrovém sendviči, v souhvězdí na noční obloze…
  6. Zdá se vám, že vy a nočník hrajete šachy. „Nikdy mě neporazíš!“ ozývá se z mluvícího nočníku.
  7. Správný čas na správné rozhodnutí: Přestaňte se tak urputně snažit. Dejte si lentilky.
  8. Kdykoli se vás někdo zeptá, jak to jde s nočníkem, utečte. Náhradní pohyb za chybějící posilovnu a jógu. 
  9. Náhle si všimnete, že je váš miláček nočníkově zcela vyškolen! Teď už je jen na něm, jestli to bude chtít opravdu udělat. 
  10. Opravdu to udělal, je to tam!! Oslavujte, uspořádejte párty, chlubte se na všechny strany. Protože jste borec! 
     

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články