20. týden těhotenství: Začněte připravovat výbavičku

Společně s vaším miminkem jste zdárně doputovala zhruba do poloviny těhotenství. Dvacet týdnů je za vámi a asi dvacet týdnů před vámi.
20. týden těhotenství: Začněte připravovat výbavičku

Pro velkou část budoucích maminek nastal konečně ten správný čas k pořizování výbavičky pro miminko. Podrobné ultrazvukové vyšetření, které v tomto období absolvuje každá těhotná, zřejmě odhalilo, jakého pohlaví je vaše miminko. Pokud jste si toto sladké tajemství nechala od lékaře prozradit, můžete se vrhnout do pořizování výbavičky v růžové či modré barvě.

V tomto období je také ideální přihlásit se na předporodní kurz. A nezapomeňte na něj vzít i partnera, dostane tam odpovědi na všechny své otázky a až na vás přijde vaše chvilka, bude jen dobře, že i on bude vědět, co dělat.

Kromě pohlaví, které se zkoumá spíše jen kvůli zvědavosti budoucích rodičů, se lékař zaměřuje na podrobné prozkoumání všech vnitřních orgánů miminka, zda je vše, jak má být a zkontroluje také placentu, pupečník a plodovou vodu.

Děloha vám teď sahá přesně k pupíku, který se může vlivem tlaku zevnitř lehce vyvalit ven. Zřejmě se vám na bříšku už také objevila tmavá čára (Linea nigra), která začíná v místě ochlupení a končí u pupíku. Pár měsíců po porodu tato pigmentová čára zmizí.

Pohyby miminka cítíte čím dál tím více. Jeho denní režim respektive množství spánku a bdění, odpovídá dennímu režimu novorozence. Děťátku začínají růst vlásky, a pokud je váš potomek holčička, začíná se jí vyvíjet děloha.

Vše o vašem těhotenství a vývoji miminka od početí k porodu se dozvíte v těhotenském kalendáři ZDE.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články