1. pomoc doma

Jde děcku o život? Musíte udržet nervy na uzdě a rychle konat!
1. pomoc doma
Byl to mžik, jen jsem se otočila pro plenku a miminko bylo na zemi… Pády z postele nebo přebalovacího stolu jsou jednou z nejčastějších příčin úrazů kojenců a batolat. Někdy mohou způsobit jen povrchové tržné ranky, které obvykle hodně krvácejí a situaci dost dramatizují. Takové krvácení z dásně způsobené předčasným proražením klubajícího se zoubku může vypadat strašidelně, ale neohrožuje život. Pokud však děcko krvácí z vnitřního ucha (nikoli z boltce), je to pravděpodobně signál vážného vnitřního zranění a je třeba hned volat záchranku. „U nejmenších dětí do tří let je nutné vyšetřit hlavičku po pádu v každém případě, a to co nejdříve. Zranění uvnitř hlavy nemusí být hned patrné, ale může se projevit třeba ztrátou vědomí po několika hodinách,“ říká Alan Ryba, DiS záchranář a vedoucí školicího střediska Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy.

Chemikálie, léky...
Když dítě pozře nějaké léky, ihned volejte záchranku a rovnou řekněte, co spolklo. Pokud jde o spolupracující batole, pokuste se vyvolat zvracení – prstem, nikoli slanou vodou, ta může jen ublížit. Vypije-li agresivní čistič, pak ho nikdy zvracet nenuťte, ale než přijede záchranka, dejte mu pít vodu, případně živočišné uhlí. Pozor však na pěnivý saponát. Při jeho pozření pít nesmí! Pěna by ho mohla udusit.

Když zaskočí
Vdechnutí cizího tělesa znemožní dýchání, a tak je nutné je okamžitě z děcka „vyrazit“. Kojence položte bříškem na své předloktí hlavou dolů, dlaní a prsty mu podepřete hlavičku a krk a opakovaně jej energicky plácněte mezi lopatky. Dítě starší jednoho roku udeřte důrazně a také opakujte, dokud těleso nevypadne či vdechnutá tekutina nevyteče. Když děcko neudržíte v ruce, ohněte je přes koleno. Pamatujte, že nejčastěji vdechne potravu, když při jídle brečí. Pak i zrnko rýže může způsobit tragédii.

Bezvědomí!
Ztrátu vědomí může vyvolat úraz nebo i vysoká horečka. Proto trvá-li horečka 39 ľC déle než tři hodiny a léky na její snížení nezabírají, ochlaďte vzduch v místnosti, kde dítě leží, přikryjte je jen lehkou dekou, případně je zabalte do prostěradla namočeného do vody pokojové teploty, nikoli studené z vodovodu. Zábal nechte jen několik minut, než seprostěradlo zahřeje, pak dítě osušte a uložte. Pokud následkem horečky dojde ke ztrátě vědomí, případně k tzv. febrilním křečím, hned volejte záchranku, kontrolujte dýchání a ochlaďte vzduch v místnosti.

Páálíí!
Šálek horké kávy převrhnutý na dospělého nezpůsobí nic vážného, ale stejné množství může miminku ohrozit život. Má-li děcko zasaženu část těla velkou jako je jeho dlaň, tedy jedno procento jeho povrchu těla, pak je možné zranění zvládnout doma chlazením studenou vodou a následnou kontrolou u lékaře. Všechny větší popáleniny mohou ohrozit život a vyžadují rychlé speciální ošetření v popáleninovém centru. Proto takové poranění nikdy nepodceňte a vždy volejte záchranku. Záchranáři totiž vědí kam děcko dopravit, třeba i vrtulníkem.

Laryngitida!
Zánět hrtanu přichází někdy zcela nečekaně. Uložíte dítě v normálním stavu a po půlnoci se vzbudí s obtížným dýcháním připomínajícím kokrhání. Dítě posaďte, rychle otevřete okno, případně lednici, umožněte mu dýchat studený vzduch a volejte záchranku. Zduřelé sliznice obvykle mírně splasknou a dýchací cesty se částečně zprůchodní. Možná se stav zlepší natolik, že se vám bude zdát volání záchranky zbytečné, ale jak říká Alan Ryba, žádný záchranář se v takovém případě nebude zlobit, že voláte pomoc. Někdy může dojít k silnému zduření hrtanové záklopky, které znemožní polykání a výrazně zhorší dýchání. Poznáte to podle toho, že děcku z úst vytékají sliny a nemůže mluvit (vydávat zvuky). Pak hned volejte záchranku a nechte dítě v poloze, v níž se mu nejlépe dýchá. Těchto případů ale díky očkování proti bakterii, která zánět způsobuje, výrazně ubylo.

Když nedýchá!
Jestliže dítě nebrečí, nereaguje ani žádným pohybem na třesení, volejte záchranku a zahajte resuscitaci - tedy oživování. Dispečerka pražské záchranky pošle sanitku a současně vám až do příjezdu lékaře bude radit, co máte dělat. Pokud dítě nedýchá pravidelně (zjis-títe nastavením tváře k jeho ústům a sledováním hrudníčku), položte je na záda a podívejte se, zda má prázdná ústa. Jde-li o kojence do jednoho roku, plenkou mu podložte ramínka, ale hlavu nezaklánějte (starším dětem ano). Pětkrát vdechněte trochu vzduchu do jeho úst a nosu a zkontrolujte stav, pokud nezačal pravidelně dýchat, najděte na jeho hrudní kosti místo uprostřed bradavek a dvěma prsty, případně oběma palci, velmi rychle stlačujte hrudník. Zhruba po třiceti zmáčknutích dvakrát vdechněte a pak zase mačkejte. Nepřestávejte mačkat až do příjezdu lékaře, ojedinělé nádechy nejsou pravidelným dýcháním! „Tato situace je pro rodiče velmi stresující, a tak je dispečerka nezatěžuje počítáním, ale hlídá čas a určuje, kdy mačkat a kdy vdechovat,“ dodává záchranář. „Někdy se mohou její příkazy zdát přísné, ale to je třeba, aby maminka nepodlehla emocím a soustředila se jen na oživování. Jen tak může své dítě zachránit.“

Náš tip
Kurz 1. pomoci
V bezplatném čtyřhodinovém kurzu vás záchranáři z pražské záchranky naučí základy poskytování první pomoci a resuscitace. Více na tel. 222 070 368, e-mail: kabinet @zzshmp.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články